Wordfeud – ett familjespel som samlar flera generationer

Wordfeud är ett ordspel som kan spelas på datorer, smartmobiler eller surfplattor. Spelet liknar de klassiska familjespelen Alfapet och Scrabble. Gemensamma nämnare för spelen är att man ska bilda ord med hjälp av bokstavsbrickor. Om något ord skulle bli för utmanande finns alltid Wordfeud fusk att använda sig av. Wordfeud har blivit ett populärt spel för hela familjen eftersom det är både roligt och utmanande. Från mormor till dotter till dotterson, tenderar ordspelet i fråga att samla flera generationer i familjen.

Utrustning för att spela Wordfeud

För att spela Wordfeud behöver du en dator, smartmobil eller surfplatta. Du behöver även en internetuppkoppling. Spelet finns för gratis nerladdning i App Store eller Google Play. Även ett kostnadsfritt Wordfeud-konto måste skapas för att kunna spela mot andra online. Med andra ord är detta ordspel ett billigt tidsfördriv för dig som redan har en dator, mobil eller platta. Det kan likaså vara bra att ha tillgång till ordböcker, digitala som analoga. När det kommer till kritan kan du behöva räkna ord och bokstäver för att ta hem segern.

Regler för att spela Wordfeud

Nedanför följer reglerna för att spela Wordfeud:

  • Två spelare får sju bokstäver i sina respektive händer i början av spelet.
  • Spelplanen består av ett rutnät med dubbel- och trippelordspoäng samt dubbel- och trippelbokstavspoäng.
  • Målet är att bilda ord genom att placera bokstäver på spelplanen.
  • Orden kan bildas horisontellt eller vertikalt och måste ansluta till minst en befintlig bokstav på spelplanen.
  • Varje ord måste vara ett giltigt ord som finns i svenska ordlistor.
  • Poängen beräknas genom att addera poängen för varje bokstav i ordet samt eventuella poäng för ord- eller bokstavspoäng på spelplanen.
  • Om en spelare bildar ett ord som täcker ett dubbel- eller trippelordspoäng multipliceras poängen för hela ordet.
  • Om alla sju bokstäverna spelas ut i samma ord fås 40 extrapoäng.
  • Spelet fortsätter tills alla bokstäver är använda eller ingen spelare kan bilda fler ord.
  • När spelet är slut räknas poängen för de två spelarna och den med högst poäng vinner.

Knep för att vinna ordspelet

Ett av de bästa knepen för att vinna mot dina familjemedlemmar är att räkna bokstäver och ord. Genom att hålla koll på vilka bokstäver som är kvar kan du planera dina drag bättre. Det är också viktigt att vara medveten om vilka ord som är möjliga att bilda med de bokstäver du har. Det finns olika Wordfeud-strategier för att maximera poängen, som att bilda ord med högt värde. Du kan alltid använda Wordfeud-fusk om du skulle köra fast.